МОЕТО ДЕТЕ, МОЕТО БЪДЕЩЕ

Все по-често открито се задават въпросите за изкуствено зачеване, при това далеч не само от реалните родители на детето. 

Отдавна зародишът няма особени права да каже, иска ли да се роди с биологични татко и мама, иска ли да познава сестрите и братята си,  иска ли да е "достоен потомък на своите предци", иска ли да знае семейната си история, за да наследи благородството на предците си, или да поправи грешките им, когато са ги допуснали... 

Не. Дете искаме, защото имаме потребност от майчинство. Ние я имаме. А каква потребност ще има бъдещото ни дете, не се питаме.

С какво това ще му навреди, казвате? Ако например го възпитаме като "модерно създание" и няма нужда от информация за баща си /а понякога, и за майка си/? Ако не ни обвинява, и не настоява да знае повече за биологичните си родители?

Известната френска психтерапевтка Франсоаз Долто описва немалко случаи, когато децата "онемяват" и не проговарят, когато родителите крият нещо от тях "за да не ги травмират". Тя казва, че именно по-сензитивните деца, които интуитивно състрадават на родителя си за тайната, която крие, не проговарят, защото и майката е "няма". И проговарят в момента, когато скритото се изказва!

Тайнствената дума "няма" на български съвпада с "няма". Липсата на слово прави липсата на човека до нас почти осезаема. А древният ни род е носел името богари, хора на божественото  слово, което не само е лекувало, както е записано за Орфей, а също е управлявало събитията, както е описано за мъдрите тракийски царе. 

В последните години учените установиха ,че думите, които се изговарят в присъствието на един човек влияят не само на здравето му, а дори на ДНК-то му. Словото, от което сме изградени, са принципите, които жестоко ни отмъщават, когато ги нарушаваме. И те са особено силно свързани с тайнството на зачатието и раждането на деца. 

Ако пък смятаме, че само в отглеждането на дете животът на една жена има велик смисъл, нека продължим мисълта си така: "Аз искам да отгледам Бъдещето". Бъдещето за децата ни, и за внуците. Бъдещето на човечеството. Тогава вероятно ще видим колко много територии има, където да се намесим, за да сътворим това Бъдеще внимателно, свещено, прекрасно. Не егоистично. Не за да си отгледаме дете, което да запълва празнотата ни, или да сбъдне наши мечти. И в никакъв случай не "за да сме като всички". 

Ако преди 100 години обществото е заклеймявало жени, забременели без брак, днес обществото би презряло жена, която не ляга с мъж без сериозни намерения. Но питаме ли се, защо е това?

Преди години, хора, които се поддават на страстта без да са взели Решение, са се считали за ненадеждни стълбове на обществото. Безотговорността за собствени деяния не се е толерирала. Когато все пак се случи, или са се женели, или са плащали издръжка за извършеното.

Днес. Днес не се толерира жена, която знае цената си и има власт над нагоните си. Защо? Защото такава жена наистина може да бъде майка на герои. Защото ако ти сам не си герой, ако ти сам не можеш да надделееш на егоизма си, то какви деца ще възпиташ? 
 

Усещаме че върху света се задава небивал терор на много нива. Викаме "Де ги днешните герои, да ни поведат и спасят". Ами, трябва да ги отгледаме ние! Няма друг начин.
 




майката на Ахил го изпраща в бой, след като го е направила неуязвим

Коментари

Популярни публикации