ИЗЛЕКУВАНЕ И ИЗЦЕЛЕНИЕ


автор: Павлина Папазова

Всички искаме да се излекуваме. Или поне да се облекчим. Кой от едно, кой от друго. 

Някои искат и "изцеление", влагайки в идеята си лек оттенък на чудо. Думичката звучи по-старинно, но същата ли е? 

ИзЦелен означава човек отново да придобие своята цялост. И също, означава действие, което попада в целта. 

По този повод си мисля за едно изцеление, което Христос извършва над прокажените. Ще кажете - тогава проказата е била от нелечимите заболявания, затова е показал милост точно на тях. Не само. 

Проказата е тежка, ужасна болест, и в Индия и подобни държави все още се среща. Това е болестта в която режат части на тялото ти, защото вече си загубил усет за тях. Това може да напомни за безувственото към изневяра, еднополов секс, педофилия и аборти човечество... и рязането на благодатта от това човечество неминуемо също напредва. 

Но темата ми е друга. Проказата е била /и е/ толкова заразна, че в Стария завет има цели глави за диагоностиката и изолацията на болните от проказа. Там не е имало "подобрих се". Ако не си съвършено чист, не са те приемали обртно сред рода ти. Живееш в пещери и се храниш от милостиня. Докато умреш. 

Така че прокажените, които Христос изцели, бяха изпратени "идете и се покажете на свещеника". "И като вървяха, очистваха се". Докато вървяха към свещеника. Докато вървяха с вяра в това, което им се е случило. Един се върна и да благодари на Христос, той наистина трайно бе очистен. 

Затова вярата в едно изцеление неслучайно е в пълното изцеление. Освен ако вярваме, че в страданията и немощта си имаме повече полза, както го прие апостол Павел? 

Но божията сила е безгранична, и изцеленията могат да бъдат пълни. И телесните, и душевните, и духовните. 

Ще кажете: "Абе всеки иска да лекува тяло и душа, никой не споменава за духовно изцеление". Ами депресиите, лудостта, безсмислието какви проблеми са? Не са ли духовни  проблеми липсата на идея, посока, цел, и смисъл, които да ни закрепят добре на земята?


Павлина Папазова

Коментари

Популярни публикации