По-страшната пандемия: в психиката

  Сигурно някои са чели Евангелието, където Христос изгонил седем бяса от Мария Магдалена, а от лудия човек край Генисаретското езеро изгонил легион.

Дали днес се случват подобни неща, или това са "бабини деветини"?

Именно психотерапевтите най-добре знаят, че се случват. Т.нар. "множествена личност" напълно покрива израза на предците ни за обсебен човек, и за свой ужас лекарите твърдят, че през последните години индустриализираните страни преживяха необясним скок на „заболеваемост“, щом въпреки трудното разпознаване на състоянието, са познати вече около 40 хиляди пациенти с подобно разстройство:

"Съдебните психиатри считат това разстройство за патология, освен това много тежко и трудно за лечение. В крайна сметка множествената личност започва да има проблеми с интеграцията в обществото, което, както показва практиката, може да доведе до крайни прояви на дезадаптация - самоубийство или престъпление срещу външен човек."

"У пациента може да има много алтернативни личности - средно 14-15, има случаи, когато лекарят преброява до 50 самоличности. Те имали различни възрасти, пол, националност, характер, предпочитания, обличали се по различен начин и говорели с различни гласове, дори не винаги били хора."

Опасността да ни "налазят" не-хора явно расте, независимо дали ще ги наречем демони или клинични състояния.

Вратата, която най-често им отваряме, е като изоставяме здравото Човешко отношение към себе си и другите. Като изоставяме уважението към Предназначението на човешката личност. 

Как се подхожда и как се лекува такова едно състояние? Като цяло изключително рядко може да се излекува. Подходите на съвремието само ще потвърдят всемогъществото на Божия Син, Който наистина е умеел да освобождава човеците:

"Хората с това разстройство се лекуват по желание, с изключение на случаите, когато една от самоличностите (обикновено не собственикът) е извършила престъпление."

"Възможен задоволителен ефект се счита за резултат, когато психиатърът постигне ползотворно безконфликтно съжителство и сътрудничество на всички идентичности."

Страданията на един обсебен човек са огромни:

"Три четвърти от пациентите с диссоциативно разстройство на идентичността са опитали да се самоубият и малко над една трета се самонараняват. Много от тях страдат от безсъние, главоболие и редовно сънуват кошмари. Тревожните разстройства и фобиите често предшестват „смяната“ на идентичностите... Такива хора са склонни към пристрастяващо поведение, транссексуализъм и трансвестизъм, тъй като идентичността може да бъде от различен пол. Те често имат халюцинации, кататонични проявипсихомоторна възбуда или ступор) и смущения в мисленето, свързани с криза в системата за идентичност, тъй като никой от тях не е в състояние да контролира изцяло поведението на индивида, като същевременно запазва неговата автентичност." 

Сега разбираме ли защо изцелените от Христос не са искали от живота нищо друго, освен да Го следват завинаги?



Ползвани материали, от статията

https://bg-m.iliveok.com/health/mnozhestvo-razstroystva-na-lichnostta_131457i15956.html

Коментари

Популярни публикации