ДА СПИ ЗЛО ПОД КАМЪК

/споделени идеи от мои приятели/

От векове хората са вярвали, всеки от нас има свое истинско име, което е написано „на бяло камъче“ и го знае само Всевишният, който го дава. Цял живот ние има да търсим истинското си име, истинската си сила, истинската си същност… /Разбира се в наши дни е по-популярно да търсим „кой ми е виновен“, но това е тема за друг разговор/.

Помним и народната песен, според която посветената девойка носи девет месеца камък превързан под сърцето си, докато измолва от небесните сили да го превърнат в юнак, който един ден става и цар…

Ала има и друга ситуация, когато камъкът просто лежи в гората, край пътя, пред къщи… Около него расте трева, може би и цветя, а камъкът сякаш се е сраснал с това място от векове. Един ден някое игриво дете го обръща, и отдолу изскачат доста неприятни, а често и опасни същества.



Някак, това ни подсказва че и у нас има тъмна страна, която привлича влага и дълготрайна защита на същности, с които не с гордеем. Някои казват, че това са част от нашите мисли, други – че са част от нашите мотиви, за които не си даваме сметка. Който се е опитал да си улови мотива за нещо, ще знае колко бързо се скрива той, а и колко често – уловен – съвсем не ни показва в благоприятна светлина.

Ако този камък беше лежал на слънце, ако беше често преместван, той наистина нямаше да завъди такива неща. Но когато го обърнем, ние почти винаги разбираме, че той е легнал на земята с най-широката си страна. Той сякаш е създаден, за да лежи на нея!

Е, нали така си казваме, когато заседнем в някаква ситуация: „Абе камъкът си тежи на мястото“. Тежи си, ама ако това е работещо място – в мелницата, на въжето в кладенеца, а не в мястото на калта, която не е успял да преодолее.

Всъщност, ако вкараме един камък в градеж, учудващо, той ще е полезен именно със своята най-широка стена, обърната навън към хората. Може би това има да ни подсети че точно тая стена, до която живеят скорпионите, мокриците и щипалките, е силната ни страна, но трябва и можем да й намерим ново приложение.

За целта се започва с обръщане, напичане на слънце, и преместване.



Коментари

Популярни публикации