ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ: БРОЙ ДО ПЕТ


Напоследък е пълен потрес. И особено много „кълват“ интелигентни хора, на които нещо им звучи правдоподобно, отразява вътрешното им желание за борба с неправдата, и давай – да споделяме!
Ясно, че сайтове като „несериозник.ком“ си личат отдалече, а и Портал12, Паралел24, или #Изънземните Идат сами по себе си понамирисват.
Но има и много сайтове с прилични имена, които без да бълват постоянно фалшиви новини, често си Позволяват такива.

Каква е ползата им,

след като такава „новина“ веднага може да бъде разобличена?
1/ Кликовете, дами и господа. Младите го знаят, но на нашето и по-горното поколение и добре да се напомни, че за да има един сайт повече „кликвания“ се наемат изключително скъпи специалисти по реклама, наречени SEO /Оптимизация на търсещи машини/. Ти кликни, пък после пустосвай – твоето Внимание изстрелва сайта високо в класацията, което автоматично го прави по-скъп и търсен за рекламодателите.
2/ Риба се лови в мътна вода, сред дима на пожара „куче влачи , диря няма“. Пред време си направих труда да проверя една сълзлива новина, която цяла седмица занимаваше социалните мрежи: „Полицаи изблъскват беден пенсионер“. Реално като пуснах снимката на търсачката за снимки, понеже ме усъмниха униформите, оригиналът излезе „Гръцки полицаи оказват първа помощ на припаднал от жегата посетител на банката“ – отпреди две години. Ами, това е. Обществото целодневно бива занимавано с фалшиви новини, като реалните събития не получават истинската му енергия и съпричастност.

Как да разпознаем фалшивите новини?

Между другото това е методика, която позволява да овладеем и себе си, известна е на народа като „Брой до пет“. Когато много ти се прииска да кажеш нещо, да „скокнеш“ на някого, да направиш дадено нещо, особено да рискуваш или да КУПИШ – спри и брой до пет. Защото когато желанието е дразнещо силно, когато прилича на сърбеж, а не на дълбоко чувство на любов, съпричастност, ревност за доброто… със сигурност има външно въздействие върху твоя разум и желания.
За да видиш дъното на своя мотив, водата трябва да потече бистра, а не мътна. Изчакай. Брой до пет. Какъв е твоят мотив да купиш внезапно? Повечето пъти, инспириран от реклама, или израз на нашата безизходица и скръб по даден въпрос. Вместо да тръгнем да си решим проблема, ни идва да го „запушим“…
Така и новината, която ни „грабва“ да я шернем веднага. (Уви, и добра новина ми е излизала фалшива, и става за срам после). Какво ни мотивира БЪРЗО да го направим? Желанието да сме актуални? Желанието да кажем: „Ахаа, ето го виновникът“? Желанието да ДЕЙСТВАМЕ, да не сме пасивни и безгласни членове на обществото?

 
Ами, да ви кажа право – всичко това е лъжа. Супер пасивни сме. А пък сме станали грандомани. Мързи ни да помогнем у дома, на роднините си, на съседа, не желаем да положим никакъв доброволен труд за най-малкото - в работата ни , в блока, в града – ала иначе имаме неистово желание да ВЛИЯЕМ на света … чрез лесното копче на социалната мрежа.

Но тя е мрежа най-вече затова, защото е пълна с шарани, уви.

Ако не ни харесва обществото сега, малко трудно е да променим своите „набори“ или набора на родителите си. С годините човек закостенява в разбиранията си. Можем обаче да повлияем на младите - с примера си. Да, ако твоя добър пример не повлияе на кмета, ще повлияе на малкия ти син, на неговите приятели. На бъдещия ти кмет.
Държавите, където управляващите са работливи и скромни, са държави, където и гражданите ОТДАВНА са скромни, а не размахващи своето имане, чалга фасони и силикони. Тоест трябва упорито да се инвестира в личен пример към поне едно поколение, за да видим резултата.
Тоест, брой до пет.
 
 

Коментари

Популярни публикации