КОНСПИРАЦИИ


Темата е огромна. Затова предварително казвам – аз вярвам в конспирации.Нещо повече, всеки от нас понякога участва в конспирации, не е ли така?

Още докато отглеждаме малките си деца, често скриваме истинското си намерение, като ги приканваме към нещо достъпно и желано, за да достигнем полезната цел.Търговците също прибягват до индиректна реклама, за да привлекат клиенти, а журналистите - зрители.

Казано накратко и съвсем отговорно, конспирации са ползвали и Ботев, и Левски. Конспирации с цел лична изгода ползват много финансови и идеологически кръгове по света – с това също никой не спори.

Остана ли тогава за какво да се спори? Да, според мен остана най-важното.


КОНСПИРАЦИИТЕ – ВЯРА, КОЯТО РАЖДА НЕВЕРИЕ?


Как усещането, че „наоколо“ витаят конспирации, за които не знаем, влияе на нашето ежедневие, на личните ни житейски и бизнес-планове?

Моето наблюдение е, че у мннозина този факт /особено, когато тук-там се потвърди от разследване/ действа демотивиращо, провокира страх, отчаяние и роптание към живота.




Той вече не е този живот, който можем да владеем и управляваме. Дори да не влияем с добро, дори да не влияем с ума си, дори да е с борба… ала когато усещаме, че не знаем и с кого всъщност трябва да се преборим?

Интересните филми /за да са интересни… или заради още една конспирация/ често ни предлагат именно този сюжет, когато най-близкия приятел на героя се оказва зарибен в конспирация и накрая героят остава  сам, с острия си ум и своя пистолет.

В някакъв смисъл тази филми проповядват "обичайността" на предателството...


МОЖЕ ЛИ УПЛАШЕН ЧОВЕК ДА ПОСТОЯНСТВА В НЕЩО?


Непрестанният страх, че някой ще ни подведе или дори обере, ни прави неспособни на работа в екип.

Какво излиза? Че дори за обикновена съвместна работа или работа в кауза ни е необходима ВЯРА? И то не непременно вяра в някакво божество.

Ще ви провокирам с една народна поговорка: „На лъжата краката са къси“. И с другата: „Без приятел вървиш по-бързо, но с приятел ще стигнеш по-далеч“.

Третата поговорка е записана от самия цар Соломон: „Който се взира във вятъра няма да сее, а който гледа в облака, няма да жъне“.

Да анализираме процесите и явленията е ценно!

Да не позволяваме емоцията и нуждата ни да бъдат „яхнати“ от политически или друг нечист интерес, е задължително.

Но да останем парализирани от неверие, е убийствено.

/Следва продължение.../
----------
*блогът не изисква регистрация, очаквам вашите коментари!

** Интересно видео по темата:
https://bogari.bg/bejanci-zagovor-konspiracia/

Коментари

Популярни публикации