ПодРедената жена


Разбира се, идеално подредената жена, както и идеално подреденият дом не съществуват. Но как някои жени винаги успяват да отделят време за външния си вид, да организират ежедневието си така, че да поддържат в стаите, където работят или живеят, добър ред и чистота?
Аз самата не съм достатъчно подредена, и пиша не за да уча другите как да го правят, а за да уча себе си … като анализирам процеси, които ни се струват толкова битови и рутинни, че дори не ги коментираме. Като начало ще надникнем в

ТЕСНИЯТ ШКАФ НА ДОБРАТА СТОПАНКА

Най-отпред и на ниско, са нещата, които домакинята използва често и спешно. На високо са сложени опасните за деца предмети – кибрит, бои, алкохол. Дълбоко отзад в този шкаф са нещата, които много рядко й се налага да употребява. И най-важният момент: извън този шкаф, подарени на роднини или оставени за рециклиране, ще останат красивите, но напълно безполезни за дома й неща.

Така и нашият живот, ежедневието ни, са заключени в някакво тясно време. В някакво тясно място. Сред някакви конкретни хора. Ако нямаме решимостта да изхвърляме излишното (нищо, че е красиво, мил спомен и т.н.!) ние не можем да поберем всичко. Тогава ще станем както в народната притча за глупавата стопанка. Тя наредила девет гърнета да съхнат на прътовете по двора, а за десетото гърне прът нямало. Тогава се скарала на останалите :„Сторете място на брата си!“. Гърнетата естествено мълчали. Тогава тя ги натрошила с тоягата и останала само с излишното гърне.

Онази стопанка станала за смях на хората, ала за смях може да станем и ние, ако упорито отказваме да внесем разум и реализъм в своите начинания, и в личното си пространство. Да ни поканят на гости в неподредено пространство, от нас, българите, все още се усеща като да ни поканят на мръсно място. Защото постоянната липсата на ред е и някакъв вид духовна нечистота. Защото в безредието, както в мръсотията, доста по-лесно се вмъкват вируси, болести, непроверени  и нежелани неща.

Освен това редът в нашата къща е свързан с това

ВЕЩИТЕ ДА СА ПРИБРАНИ


Да покажеш на непознати хора бельото, чаршафите, лични документи или лекарства означава дълбоко допускане в интимния свят. А това е свят, където само чисти и доверени хора могат да бъдат полезни. Не толкова отдавна е било времето, когато комшийки-клюкарки, дошли уж за сол, тайно са надниквали и в гардероба на домакинята да видят дали всичко е подредено.

Напротив, на показ обикновено оставяме вещите, които имат защитно и почти „магическо“ действие. Това са предметите на святостта, красотата и свежестта. На показ оставяме също книгите, които бихме споделили със госта.

ОТКЪДЕ ДА ЗАПОЧНЕМ ПОДРЕДБАТА


Достатъчно е да наблюдаваме някоя наша подредена приятелка (а има и много мъже, достойни за пример в това отношение), и може би ще прихванем логиката, с която тя организира нещата си. Вместо да се възхищаваме: „Уникална си, аз не мога така!“, нека си кажем: „Бих искала и аз да мога така!“.

Също така ако си създадем навик за периодичен размисъл относно важните и маловажните неща в живота, това ще развие у нас апетит към подреждането, който после много по-лесно ще се проектира и върху материалната обстановка наоколо.
Всъщност дълбоката идея на подреждането се крие в самата дума: ПодРед. Да подчиним нещо на реда, не означава непременно да си класифицираме подправките по азбучен ред като в Народната библиотека. Нито да си подредим блузите по цвят, макар че е красиво.
И сега може би ще ви учудя, но истината е, че

ИМА ПОДРЕДЕНИ ЖЕНИ, КОИТО НЕ СА ПОДРЕДЕНИ

Разбира се, те може да имат вкус, стил и дисциплинирано да слагат всяко нещо на мястото му. Може би се занимават с едно нещо, и си го вършат добре. Обикновено такива жени са професионално успешни, издигат се, като заслужено добре им се плаща. И в този момент на привиден „успех“, на някои им идва желание да поучават останалите.

Точно тогава подредената жена грубо нарушава реда. Защото да се „месиш“ на другите, обикновено означава да разместиш реда в техния свят, като се поставиш „над“, а не „под“ него. А този ред също е отдавна заложен – родители, съпруг, началници в службата. Не е благообразно една жена „да се разшета словесно“ на територия, която не е нейна, без уважение към времето и личните избори, необходими на другите, за да се развият.
Също така има и друго, на което не трябва да бързаме да режем крилата, дори в дъщерите си,  и то се нарича

ТВОРЧЕСКИ ХАОС

Творческият хаос е нещо естествено. Разбира се, когато той води до домашен хаос, трябва да го ограничим в работилницата, или в своите „несресани мисли“, които не е нужно да изливаме пред всекиго. Но иначе той е израз на житейското любопитство и на яркото желание човек да се учи, което е дарба отгоре. Творческият хаос е насипната информация или дейности, в която правим връзки между нещата, като ползваме цялото богатство на живота. Много жени с такава нагласа по-малко се грижат „как ще ги възприемат хората“, дори ако се занимават в гаража с ремонт на коли. Или ако са превърнали кухнята в експериментална лаборатория. У тях страхът „да изцапаме пода“ не е толкова силен, колкото ужасът от това да живеят еднообразно без нови проби и експерименти!

Така че макар да сме различни в своя стил на подреждане, макар едни да отглеждат цветя и животни, а други да ги избягват,  това е част от красотата на многообразието. Защото Подреденост не означава стерилна еднаквост.

И слава Богу.

Коментари

Популярни публикации